Nätanslutna solcells- & batterianläggningar
Ta reda på hur du kan bidra till en fossilfri elmarknad
Våra batteritjänster
Det pratas mer och mer om batterier, och det med all rätt…
Senaste tiden har expansionen av batterianläggningar i privata hushåll ökat explosionsartat. Dessa används sällan för att förse huset med el under strömavbrott, eller kapa effekttoppar, som man kan tro. Istället lämnar man över kontrollen över batteriet till en så kallad aggregator, som i sin tur säljer el under väldigt korta perioder till Svenska Kraftnät. Detta är via den så kallade frekvensregleringsmarknaden, som tillhändahålls av Svenska Kraftnät, vars syfte är att avlasta elnätet när det sker överproduktion, eller pressa upp elnätets frekvens, som sjunker när mer effekt tas ut än vad som produceras.

Kort om våra batterilösningar
Lösningar från SellPower
Vi installerar batterier från SellPower, som erbjuder energilagring för både industri och privata hem. Läs mer om deras olika lösningar på deras hemsida.
Batteristorlek
Kapacitet på batteri är skalbart och beror framförallt om batteriet är för hem eller industi. En vanlig storlek för hushåll är ca 10 kWh, med en maximal effekt på 10 kW.
Intjäning
Vinsten bestäms av den maximala uteffekten och ökar i princip linjärt med denna. Dubbel uteffekt ger dubbel vinst. CheckWatt tar en fast provision i procent av denna.
Urladdning & drift
Checkwatt håller ditt batteri på en laddningsnivå kring ca 60%. Detta dels för att förlänga livslängden, men också för att ha möjlighet att både avlasta och tillföra el till nätet. Urladdningarna i sig när du levererar är mycket små.
Såhär gör du skillnad
Genom att investera i ett batteri, är du med och möjliggör ett elnät som fungerar, trots mer oförutsägbara effektvarierande produktionsskällor, såsom vind och sol.
Lär känna CheckWatt
Svenska Checkwatt är den aggregator som kommer sköta ditt batteri för att maximera vinster och optimera budgivningen.
Anslut till din nuvarande solcellsanläggning
Koppla in i din nuvarande solcellsanläggning för enklast nätanslutning. Då krävs endast CheckWatt-modulen för att du ska komma igång.
Ny anslutning
Vid anslutningar utan befintliga solceller, krävs en nätanslutning och godkännande från lokalnätets ägare. Vi hjälper dig med denna projektering.

Vanliga frågor om batterier
och stödtjänster
Vad är stödtjänster?
Stödtjänster innebär att man med hjälp av exempelvis batterier, bidrar med effekt när det råder ett underskott på det svenska stamnätet, eller avlastar och ladda upp sitt batteri när det råder överproduktion. Detta gör man för att bibehålla balans i det svenska stamnätet, då ett obalanserat elnät innebär att elnätets frekvens avviker från den frekvens vi vill ha i våra hushåll och industrier, 50 Hz. Stödtjänsterna tillhändahålls av Svenska Kraftnät. Genom att bidra med dessa tjänster erbjuds man ersättning. Denna ersättning har ingen direkt korrelation med elpriserna, utan är en självständig budgivningsmarknad.
Varför behövs stödtjänster?
Med en växande efterfrågan på en energi, och en växande andel energikällor som inte levererar konstant energi till elnätet, blir det mer och mer utmanande att se till så att produktionen matchar efterfrågan. Ifall balans inte råder avvikter nätets frekvens från 50 Hz, vilket alltid bör undvikas. Både överproduktion, som leder till en frekvens över 50 Hz, och underskott som leder till en frekvens under 50 Hz, kan orsaka stor skada på både kraftverken men också saker såsom hushållsaparater. Stödtjänster blir då ett sätt att snabbt kunna koppla in eller bort extra effekt, för att bibehålla balans mellan utbud och efterfrågan.
Vad innebär CheckWatt?
Eftersom att de effekter som ett hushållsbatteri kan leverera i detta sammanhanget är mycket små, kan du som privatperson inte leverera direkt till Svenska Kraftnät. Där kommer de så kallade aggregatorerna in i bilden. Genom att ta effekt från batterier i många olika hushåll, kan aggregatorn möta Svenska Kraftnäts volymkrav och sälja stödtjänsterna åt dig. Aggregatorn sköter även budgivning åt dig. Du ger helt enkelt aggregatorn kontroll över ditt batteri, och dem ser till att du får leverera stödtjänster och får betalt. I utbyte tar dem en provision. CheckWatt, som vi samarbetar med, är en sådan aggregator, och den mest framstående just nu på den svenska marknaden.
Hur länge har stödtjänstmarknaden funnits?
Svenska Kraftnät introducerade marknaden i början av 2022, men då kunde endast företag i stor skala leverera direkt till Svenska Kraftnät. Detta innebar även stora volymkrav, som privatpersoner inte kunde leva upp till med sina privatägda hushållsbatterier. Men strax innan årsskiftet för 2023 öppnades marknaden för privatpersoner, som då kan ansluta sig till aggregatorer, som i sin tur säljer effekten från flera hushåll till Svenska Kraftnät, vilket gör att volymkraven levs upp till. En sådan aggregator är CheckWatt.
Vilka stödtjänster finns?
Aggregatorn (CheckWatt) avgör vilka stödtjänster ditt batteri använder sig av. De vanligaste är FCR-N (Frequency Containment Reserve – Normal), FCR-D (Frequency Containment Reserve – Disruption) och FFR (Fast Frequency Reserve). CheckWatt använder främst FCR-D. FFR-marknaden är endast öppen under sommarhalvåret och upphandlas längre i förväg än de andra tjänsterna, vilket gör att även den används, men i mindre skala. Mer om de olika tjänsterna kan du läsa om här, men i grund och botten är de inget som påverkar dig som privatperson.
Finns det en batteribubbla? Kan priserna komma att krascha?
Precis som med alla andra fria marknader är det omöjligt att förutspå hur prisutvecklingen kommer att se ut. Under 2024 förväntas priserna fortsätta kring samma nivå som 2023, men längre fram är det svårare att förutspå. I början av sommaren har CheckWatts kunder sett en något mindre ersättning på grund av den stora tillväxt företaget sett i kundunderlag, vilket lett till att man fått fördela effekten och därmed intjäningen på fler hushåll. Denna minskning har alltså inte haft något med marknadens prissättning att göra, utan endast CheckWatts stora tillväxt. I Finland, som har haft systemet lite längre än oss, har priserna stabiliserats jämfört med de höga priserna vid introduktion, men lönsamheten har bibehållits. Slutsatserna som kan dras, är att behoven av stödtjänsterna fortsatt kommer att öka om utvecklingen av energikällorna fortsätter åt det hållet vi har sett senaste 20 åren.
Varför är skillnaden på ersättning så stor mellan sommar och vinter?
Något som anmärkts av många är det faktum att den ersättning man får på sommarhalvåret är mycket större än den på vintern. I sin korthet, beror detta på att majoriteten av alla stödtjänster som levereras kommer ifrån vattenkraften. Under vinterhalvåret dominerar dessa marknaden och kan leverera mycket stora volymer till ett väldigt lågt pris. Detta gör att batteritjänsterna får en bra mycket större konkurrens och intjäningen blir mindre. På sommarhalvåret däremot, blir vattenkraftverken väldigt inaktiva då de behöver bygga vattenreservoarer för vintern, så de kan leverera el när behovet är större hos svenskarna.
Bli självförsörjande på el på helårsbasis
Fler och fler väljer att installera solceller i södra Sverige då det erbjuder en möjlighet att bli självförsörjande på el, sett på helårsbasis. I södra Sverige är möjligheterna väldigt bra för solceller, med effekter som når upp till husets konsumtion eller högre ca 5-6 månader under hela året.
Kort om våra solcellslösningar
Lösningar från SellPower
Vi installerar solceller från SellPower, i form av Huawei’s Fusion Solar system. Läs mer om deras olika lösningar på SellPowers hemsida.
Installationsplats
Vi installerar både på mark och hustak, och hjälper dig att hitta rätt vinkel och plats.
Intjäning
Återbetalningstiden brukar generellt vara uppnådd några år före det att garantin löper ut, men denna kan givetivs markant förändras beroende på elpriserna.
Drift
Produktionen varierar stort över året. En sommardag motsvarar ungefär en vintermånad i produktion. Det innebär att ett stort överskott produceras på sommaren för en anläggning dimensionerad för 100% av din förbrukning.
Såhär gör du skillnad
Genom att investera i en solcellsanläggning, kan du bli självförsörjande på el och stötta elnätet under sommarmånaderna. Den tid på året kärnkraftverken ofta står still för service men industrierna fortfarande har ett stort kvarvarande elbehov.
Lär känna Fusion Solar
Fusion solar är ett väletablerat solcellssystem som används av allt ifrån privatpersoner, Brf, lantbruk och industrier. Deras app ger en intuitiv överblick och kan även kopplas ihop med ett batterisystem.
Ansökan om att bli elproducent
För att få leverera effekt till ditt lokalnät krävs ett godkännande från ditt lokala elnätsbolag. I Laholm är detta Södra Hallands Kraft. Se till att nätbolaget ger OK att din nätanslutning är stabil nog för att du ska kunna exportera el innan du investerar i en anläggning.

Vanliga frågor om solceller
Vilken vinkel är optimal för solceller?
Detta är en ständig fråga som många ställer sig inför en installation. I södra Sverige är det ungefär 30 graders lutning mot söder som är optimalt. Men så länge söderläge kan bibehållas gör några grader åt ett eller annat håll inte en väldigt märkbar skillnad.
Blir man verkligen självförsörjande?
Detta beror på hur man räknar. Över hela året kan man enkelt uppnå en total produktion som motsvarar eller överstiger det hushållet gör av med. Men anläggningen kommer inte alltif att momentant kunna möte hushållets elbehov, vilket gör att du fortfarande kommer behöva köpa el på nätter och vinterhalvåret. Anläggningen producerar väldigt lite under vintern, men kan ge uppemot 5 gånger så mycket el som du gör av med under en sommardag.
Vilka kostnader tillkommer?
Utöver anläggningens kostnader, där en stor del av kostnaden utgörs av paneler och växelriktare finns det en del andra saker man kan behöva ta i beaktning. En av dessa är huvudsäkringens storlek. Ifall huset gör av med över 15 000 kWh per år, kan en större säkring behövas, på åtminstone 20 A för att kunna hantera maxeffekten på solcellsanläggningen. Ifall detta behovet finns hjälper vi dig att stämma av det före en investering.